Regulament

Concursul National de Matematica LuminaMath
Regulament de organizare si desfasurare 2016
LuminaMath este un concurs national de matematica destinat elevilor claselor II-VIII, oferindu-le posibilitatea de a-si verifica cunostintele la nivel national.
Anul acesta organizam a XX-a editie a concursului LuminaMath.Concursul se va desfasura in doua etape.Etapa Online si Etapa Scrisa.
Concursul nostru isi propune atragerea copiilor catre stiintele exacte, cresterea randamentului la matematica, familiarizarea elevilor cu atmosfera de examen si testele de tip grila, cat si pregatirea acestora in vederea sustinerii testelor de tip international.

1. Calendar:
3 octombrie 31 octombrie- Inscrieri pe platforma www.luminamath.ro
7-11 noiembrie –Etapa Online a concursului (interval orar 18:00-21:00) *
26 noiembrie- Desfasurarea concursului Etapa Scrisa – intre orele 10.00-12.00
*Important! Pentru Etapa Online nu se accepta contestatii.
2. Taxa de participare
Nu se percepe taxa de participare.
3. Premii
Se acorda diploma de participare tuturor elevilor inscrisi la Etapa Online. Diplomele de participare se vor gasi in format .pdf pe conturile aferente adreselor de e-mail cu care s-au inregistrat.

Pentru Etapa Scrisa se vor acorda urmatoarele premii:
3.1 Diplomele de premii se acorda dupa urmatorul punctaj:
80-100 puncte – Premiul I
70-79,5 puncte – Premiul II
60-69,5 puncte – Premiul III
50-59,5 puncte – Mentiune

3.2 Tabara Nationala
Elevul care va ocupa primul loc pe judet, pe fiecare clasa in parte, avand un punctaj de minim 80 de puncte, va fi premiat cu o tabara nationala care va cuprinde si ore de matematica.
De asemenea, elevii care vor obtine un punctaj de minim 80 de puncte si care se vor clasa in primii treizeci de elevi la nivel national vor fi premiati cu o tabara nationala.

4. Inregistrare
Etapa Online:

Inscrierea se va face in perioada 3 octombrie 31 octombrie online, pe platforma www.luminamath.ro, completand toate datele cerute in formularul de inregistrare; dupa inregistrare, sistemul va trimite automat un e-mail de confirmare care va contine datele inscrise pentru userul respectiv. Username-ul va fi adresa de e-mail cu care s-a completat formularul de inscriere, iar parola este aleasa de catre utilizator.
Atentie! Sunteti inregistrati cu succes daca veti primi un e-mail cu titlul Register is ok. La finalul acestui e-mail trebuie sa dati click pe Apăsaţi aici pentru a vă înregistra! si asa veti confirma inregistrarea.
Va veti putea loga pe site cu adresa de e-mail si parola aleasa si veti putea modifica anumite detalii ale contului dumneavoastra (scoala, judetul, etc) mai putin parola si adresa de e-mail.

Etapa Scrisa:
In aceasta etapa vor merge doar concurentii selectati la Etapa Online, conform criteriilor stabilite. Acestia se vor prezenta in centrele stabilite de catre organizatori si anuntate pe website-ul oficial: www.luminamath.ro . Centrele vor fi anuntate in timp util pe website astfel incat elevii sa stie unde vor trebui sa se prezinte pentru Etapa Scrisa.

5. Desfasurarea concursului
Concursul este de tip test grila alcatuit din 30 de probleme grila pentru clasele II-IV si 40 de probleme grila pentru clasele V-VIII, fiecare avand 5 variante de raspuns.Forma concursului este aceeasi atat pentru Etapa Online cat si pentru Etapa Scrisa.
Elevii vor alege/incercui o singura varianta de raspuns.
6. Acordarea punctajului
Toate problemele ce alcatuiesc un test sunt punctate la fel indiferent de gradul de dificultate pe care il au.
Formula de calcul a punctajului final este:

pentru clasele V-VIII:
P = 20(oficiu) + 2 x NRC – 0.5 x NRG
si
pentru clasele II-IV:
P = 25(oficiu) + 2.5 x NRC – 0.5 x NRG
unde
NRC – numarul de raspunsuri corecte
NRG – numarul de raspunsuri gresite.
Intrebarile fara raspuns nu se puncteaza, dar nici nu se depuncteaza.

7. Durata concursului
Durata concursului este de 2 ore (120 minute) pentru fiecare etapa in parte cu mentiunea ca la Etapa Online, elevii se pot loga in intervalul orar 18:00-21:00.
Exemplu: Daca un elev se va loga la ora 20:30 si va da start competitiei, atunci sistemul il va scoate automat la ora 22:30 (cand se vor termina cele 120 minute acordate fiecarui elev)

Avand in vedere ca timpul mediu alocat este de 3-4 min/ intrebare, participantii sunt sfatuiti sa il foloseasca eficient.

8. Corectarea lucrarilor
Etapa Online:

Corectarea raspunsurilor se face computerizat, asigurand calcularea impartiala punctajelor si stabilirea clasamentelor.

Calculatorul va afisa, rand pe rand, cate o intrebare pe ecran. In timpul concursului, din momentul in care elevii dau start competitiei online, nu vor avea posibilitatea sa puna pauza. Daca doresc sa amane rezolvarea unei probleme, elevii pot apasa butonul “Urmator”, iar calculatorul va afisa urmatoarea intrebare. La finalul testului, daca mai au timp, elevii pot opta pentru reluarea problemelor nerezolvate, dar aceasta optiune va fi valabila o singura data.
Rezultatele Etapei Online vor fi afisate duminica, 12 noiembrie 2016. Se vor califica pentru Etapa Scrisa primii 50 de elevi clasati din fiecare clasa la nivel de judet si care au obtinut un punctaj de minim 50 de puncte,iar pentru Bucuresti primii 50 de elevi clasati din fiecare clasa la nivel de sector si care au obtinut un punctaj de minim 50 de puncte.
ATENTIE! Daca pentru o categorie de clasa ( clasa a II-a, a III-a, etc) dintr-un judet se vor inscrie mai putin de 50 de elevi la Etapa Online, acestia se vor califica toti in Etapa Scrisa ce se va sustine in centrul ales de Inspectoratul Scolar, insa nu vor avea un castigator al Taberei Nationale. Tabara Nationala se acorda elevului cu cel mai mare punctaj/clasa/judet daca la categoria respectiva de clasa s-au calificat cel putin 50 de elevi in Etapa Scrisa.

Etapa Scrisa:- la aceasta etapa se vor prezenta in centrele de concurs doar elevii calificati in urma Etapei Online.
Cheltuielile legate de transportul elevilor pana la centru de examen nu sunt suportate de catre Fundatia Lumina Institutii de Invatamant.
Completarea corecta a foii de raspuns face parte din joc. Foile de raspuns trebuie completate cu pixul/creionul, iar incercuirea trebuie sa se faca apasat, astfel incat, calculatorul sa poata citi raspunsurile de pe foaie. Calculatorul poate sa nu recunoasca semnele facute cu alte simboluri (cruciulite, liniute, puncte etc).Foile de raspuns nu trebuie sa prezinte pete sau stersaturi.
Calculatorul semnaleaza situatiile in care lucrarea nu a fost realizata individual, concurentii fiind in acest caz eliminati din concurs.
Corectarea raspunsurilor se face computerizat, asigurand calcularea impartiala punctajelor si stabilirea clasamentelor.
Rezultatele si clasamentele vor fi afisate pe website-ul oficial www.luminamath.ro .
In data de 3 decembrie 2016 se vor afisa rezultatele partiale ale elevilor, online, iar in data de 4 decembrie se pot depune contestatii. Pe 9 decembrie 2016 se va afisa clasamentul fial.
9. Baraj
Urmatoarele reguli de calificare se vor aplica primilor 50 de elevi din fiecare clasa/judet:
9.1. In cazul egalitatii de puncte intre mai multe lucrari, se va califica elevul care a obtinut un coeficient mai mare. Coeficientul este format din: numarul total de raspunsuri corecte, numarul total de raspunsuri corecte la probleme cu un grad foarte inalt de dificultate(F.D), numarul total de raspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate avansata(A.), numarul total de raspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate medie(M.) si numarul total de raspunsuri corecte la probleme cu un grad de dificultate usoara(U.).
Gradele de dificultate ale subiectelor vor fi stabilite dupa concurs, in functie de procentajul raspunsurilor corecte pentru fiecare intrebare in parte. Acest algoritm de calcul se va folosi pentru stabilirea gradelor de dificultate pentru toate intrebarile. Intrebarile la care procentul de raspunsuri corecte va fi cel mai mare vor fi considerate Usoare, iar cele la care procentul de raspunsuri corecte va fi cel mai mic vor fi considerate Foarte Dificile.
Vor rezulta astfel in urma calcularii de catre aplicatia noastra in functie de procentul de elevi care au raspuns corect, pentru clasele II-IV: primele 14 intrebari la care au raspuns corect cei mai multi dintre elevi vor fi considerate U, urmatoarele 8 intrebari vor fi de dificultate M, urmatoarele 4 intrebari clasate vor fi de nivel A, iar ultimele 4 clasate vor fi considerate F.D. Pentru clasele V-VIII vom avea urmatoarea distributie in functie de procentul de elevi care au raspuns corect : primele 14 intrebari la care au raspuns corect cei mai multi dintre elevi vor fi considerate U, urmatoarele 12 intrebari vor fi de dificultate M, urmatoarele 8 intrebari clasate vor fi de nivel A, iar ultimele 6 clasate vor fi considerate F.D.

9.2. In cazul in care mai multi elevi au acelasi punctaj si acelasi coeficient de dificultate se vor callifica toti indiferent de locul pe care se claseaza.
9.3. In cazul in care vor exista elevi care vor avea acelasi punctaj si coeficient de dificultate cu elevul clasat pe locul 50, si acestia vor fi claificati pentru Etapa Scrisa.
Acest regulament este valabil pentru Concursul National de Matematica LuminaMath 2016. Orice modificari ale prezentului regulament vor fi aduse in timp util la cunostinta scolilor participante.